Haukiruokia

Hauesta voi tehdä suolakalaa, kalapottua, kalakeittoa tai voissa paistettua jauhoissa pyöritettyä haukea vaikkapa kermassa haudutettujen puikulapottujen kanssa.

Alkukesästä, toukokuun lopusta juhannukseen syö hauki hanakasti uistinta. Haukea voi suolata suolakalana, johon se on aivan erinomainen vaihtoehto. Nahan limaisuus häiritsee hiukan, mutta suolakalaviipaleen maku korvaa kaiken.

Toinen mahdollisuus on paloitella hauki viiden seitsemän sentin pätkiksi, jotka suolataan keittoon sopiviksi. Suolautuneet haukipalat keitetään kuorittujen perunoitten päällä ja tehdään voista ja sipulista kastike. Kun potut ja kalat ovat kypsiä, kaadetaan vesi pois ja syödään sipulikastikkeen kanssa.

Vanha tapa on suomustaa hauki, leikata ruotoineen viipaleiksi ja paistaa sellaisenaan voissa joko jauhotettuna tai ilman jauhoja. Ruodot erotellaan lautasella veitsellä ja haarukalla sekä hampaitten välissä. Maukkaimmat lihat ovat ruotojen ympärillä. Ne on imeskeltävä suussa puhtaiksi.

Kalakeitto tehtiin ennen vanhaan suomustetusta ruotoineen paloitellusta hauesta. Keittoon lisättiin perunat, porkkanat, sipuli, maito. Se suurustettiin vehnäjauhoilla, maustettiin suolalla ja lopuksi kunnon loraus kermaa. Hauen pää kuului ilman muuta keittoon. Parhainta se on imeskeltynä luu kerrallaan.

Hauen voi fileerata myös nahattomaksi, suolata paistamiseen sopivaksi ja pakastaa sopiviin käyttöannoksiin. Näin saat hyvin helposti käytettävää ja nopeasti valmistettavaa maukasta ja kätevää ruokaa. (http://www.ahven.net/opetusmateriaali/talouskalalajit/kalat/tulosteet/hauki.html)

Kun haluat oikein hyvää haukea, ota pakasteesta nahattomaksi fileoitua ja hiukan suolattua haukifilettä, mielellään noin kilon painoisista kaloista. Paistamiseen tarvitset meijerivoita ja mausteeksi sitruunapippuria. Lisäkkeeksi sopivat puikulapotut, jotka kuoritaan ja lohottaan kattilaan ja haudutettaan ne kuohukermassa. Maustettaan pippurilla ja suolalla, lopuksi tillillä.

Salaatiksi sopii kerällä olevaa ja ruukkujääsalaattia (tai muuta vihreätä salaattia), suomalaista tomaattia lohkoina, kurkkua, vesimelonia, pannulla paistettua Halloumi-juustoa sekä marinoituja valkosipuleita öljyssä. Ja sitruunaviipale lautaselle makua antamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti