torstai 9. elokuuta 2012

Tiedon valtatie Saijalle

Uusi uljas aika saapuu kun Sonera rakentaa kylälle laajakaistan. Hanke on osa maaseudun laajakaista hankkeita, joita on virteillä kaikkialla Suomessa. Osasta kustannuksia vastaavat kunta, valtion ja Euroopan unioni. Kyläläisille liittymä maksaa kaksi tuhatta euroa. Monet pitävät tätä niin kalliina, että eivät tilaa. Liittymän ovat ottaneet vain sitä todella tarvitsevat. He ajattelevat, että nyt on aika takoa, kun rauta on kuuma.

Kaapelin vetoa ohjaavat Relacomin asentajat. Länsilappilainen koneurakpoitsija Asko Kallojärvi vetää kaapelia nyt seitsemättä kesää. Työssä tarvitaan kolme erilaista kaivinkonetta, tienalitusten tekovälineet ja traktori, jolla kaapelikeloja vedetään.

Relacomin miehet kulkevat edellä ja merkkaavat paikat tien pintaan spreimaalilla. Perässä tulee pieni kumiteloilla kulkeva kaivinkone, joka kaivaa tarvittavat kuopat ja tien alitusmontut. Alitukset tehdään laitteella, joka tiivistää paineen avulla maan ympäriltä niin, että kymmensenttinen muoviputki saadaan tien alle. Sen jälkeen tulevat kaapelin vetäjät traktorillaan ja perässä kaapelia upottava järeämpi kaivinkone. Viimeisenä tulee vähän pienempi kone joka siistii jäljet.


Tiedon valtatietä vetää  perässään Volvo Bolinder Munktell traktori vuosimallia 1956. "Kaksipyttynen tiisseli" on paras vetopeli. Se lähtee  "pehemiästi liikkeelle" sätkättäen ja kaapelikelat alkavat pyöriä hitaasti. Kyydissä on runkokaapelia joka sisältää useita valokuituja sekä talokaapelia, jossa on kuidut kolmeen taloon.

Kaapeli vedetään maahan kaivinkoneeseen liitetyllä laitteella. Koneenkuljettaja painaa terän  maahan ja kaapeli ohjataan kulkemaan terän takaosassa olevan mutkissa kääntyvän kotelon läpi. Hiukan kaapelin yläpuolelle tulee samalla kertaa varoitusnauha. Syvimmillään kaapeli uppoaa metrin syvyyteen.

Asko Kallojärvi ajaa kaapelin vetokonetta. "Vaimolla on hyvää aikaa kävellä mukana" ohjaamassa kaapelia.

Ahtailla kujilla on välillä puhdistettava oksia koneesta. Yhdellä kertaa voi maan alle mennä useita kaapeleita. Enimmillään Saijalla upotettiin kerralla seitsemän kaapelia.

Parhaimmillaan kaapelin upotus käy kuin luomisen työ, kävelyvauhtia. 




4 kommenttia:

  1. Tervehdys Porvoosta! Ymmärsinkö oikein, että laajakaista maksaa pari tonnia per talous? Aimo T.

    VastaaPoista
  2. Niin ja aika paljon varaosia myös menee lisäksi noihin tienalituspuuhiin, keskitysrenkaat ja muut jos on tarve. Tuo kyllä on kätevä että voi monta kaapelia upottaa samaan aikaa, varmasti nopeuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Se on ollut jo kymmenen vuotta maan sisällä ja tieto on kulkenut. Telia perii taloilta kuukausimaksun.

      Poista