sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Hirven luista herkullista uunipaistia

Vanha saijalainen sanonta:"Luun vieressä liha makeinta".

Näin syksyllä kaadetaan paljon hirviä, joista saadaan luita. Monesti luut nakataan koirille makupaloiksi. Siihen ne ovat todella hyviä, mutta niistä saa myös herkullista ruokaa. Minun äiti, Salli, teki luista paistia, niin kuin karjalan paisti. Hirven luista tulee herkullista paistia, kun nissä on sitä hyvää luomueläinrasvaa.

Ainekset:

  • sahattuja hirven keittoluita parin litran kattilan verran vähän isompaan kattilaan
  • hiukan hirven selkäkuuta viipaleina, jos luut ovat rasvattomia
  • puolenkymmentä keskikokoista perunaa
  • pari porkkanaa
  • naurista tai lanttua kappale
  • voi käyttää muitakin juureksia, joilla maku vain paranee
  • 1 - 2 sipulia
  • yksi omena tai kaksi pientä omenaa
  • suolaa kolme teelusikallista
  • pippureita, neilikkaa, katajanmarjoja
  • pari laakerinlehteä

Pannaan hirven luut kattilaan ja vettä niin, että luut uppoavat. Keitetään niitä tunti pari. Verivaahto kuoritaan pois.

Kauhotaan puolikypsiä luita syvään mielellään tasapohjaiseen isohkoon teräs- tai lasikulhoon, ympärille kuorittuja ja siivuttuja perunoita, naurista ja porkkanoita sekä sipuliviipaleita ja pieniksi leikeltyjä omenan kappaleita ja muita juureksia. Lisätään mausteet.

Kaadetaan päälle keitinliemi sihdin läpi ja lisätään nestettä, jos perunat eivät peity. Pannaan seos uuniin noin 200 asteen lämpöön 40 minuutiksi. Lasketaan sitten lämpö 150 asteeseen ja annetaan paistin kypsyä 4 - 5 tuntia. Nestettä (vettä) voidaan lisätä välillä kahvikupin verran, jos näyttää kuivuvan. Maku tulee pintaan kuivuviin kohtiin.

2 kommenttia:

  1. Tämä on suussa sulavaa. Voi tehdä myös lihaisemmista kohdista ja laittaa kuiten niitä luita sekaan. Joka keitetyn paistaa se makian maistaa. Pientä vääntöä ollu meillä kuinka pitkä liemi. Mielestäni pitkä on parempi. Muistan kun kerran virnuiltiin äitille paisti nimityksestä. Sanottiin sen olevan ennemminkin uunikeittoa, mutta hyvää. Pitääkin saada Tarmolta pikkuluita tähän tarkoitukseen. Hyvä kun muistutit. Tarja

    VastaaPoista
  2. Teen tätä silloin tällöin. Niin kauan kuin luita riittää. Parempaa kuin pelkkä keitto, vaikka kyllä sekin on hyvää, kun se oikein onnistuu.

    VastaaPoista