lauantai 1. helmikuuta 2014

Millä talot tulevaisuudessa lämmitetään?

Kun sähköyhtiö nosti siirtomaksuja 12 %, nousi siitä kiperä puheenaihe, esimerkiksi Sallan perän ”veispuukiporukoissa”. Se onkin mitä ajankohtaisinta. Nyt siitä kannattaa puhua.

Sähkön hinnoissa on ollut jo vuosikymmeniä yhä kasvava hinnankorotuspaine. Kun tämä yhteiskunta yhä enemmän ja enemmän sähköistyy, tulee sähköstä jaloimpana ja käyttökelpoisimpana energiamuotona aina vain arvokkaampaa.

Sodan jälkeen rakennetut jakeluverkot ikääntyvät ja niitä on uusittava. Kun kulutus toisaalla kasvaa, toisaalla hiipuu aiheuttaa se tarpeita uudistaa verkkoa ja kertainvestointina tehdyt mittareiden uusinnat maksavat.

Niin, että sähköä ei voi enää halvalla myydä, niin hullua energiayhtiötä ei ole. Hinnannostopaineet purkautuvat, vaikka muutama vuosikymmen sitten siihen halpaa sähköön uskottiin ja siihen luotettiin. Se oli silloin kun paidoissa luki ”Sähkö lämmittää”. Voi niitä aikoja, kuviteltiin velatkin saataviksi. Nyt on suorasähkön vaatimuksia huomattavasti tiukennettu.

Siirtohinnat nousivat ja voitte olla varmoja, että myös energian hinnat nousevat. Siitä ei ole epäilystäkään. Euron aikana on minun suorasähkölämmityslasku kaksinkertaistunut ja takuut voi antaa, että malli ei muutu. Sillä, millä sähköä tehdään, ei ole merkitystä. Olipa se sitten tuulivoimaa, vesivoimaa, aurinkosähköä tai ydinvoimaa, tai jotain muuta sähköä. Aina se tulee olemaan yhä kalliimpaa. Hinnasta päättävät markkinat. Siihen eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen sähkövoiman integraatioon haluttiin ja siellä sitä nyt ollaan ja niitä ”spothintoja” tiiraillaan.

Seuraava hinnanmuutos on sellainen, että maksamme mukisematta talven pakkasilla korkeampaa hintaa. Hinta voi vaihdella myös vuorokauden eri aikoina. Uusiin tariffeihin kuluttajat houkutellaan halvemmilla hinnoilla. Vanhoista jäykistä tariffeista tulee kalliimpia ja niissä on sähköntoimittajalla paljon suurempi riski. Tekniikan artikkeleissa puhutaan lähes kaksinkertaista sähkönhinnoista pakkasilla nykyiseen nähden.

Markkinoille on tulossa tekniikoita joilla asuintalojen sähkönkulutusta siirretään halvempiin hetkiin. Kodinkoneet eivät tulevaisuudessa ehkä käynnisty silloin, kun nappia painetaan. Vaan silloin, kun säätelyjärjestelmä tunnistaa, että hinta on kohdallaan. Pian myös ihmiset oppivat, milloin on halvempaa kuluttaa sähköä. Sähkön kulutus alkaa aikaisemmasta poiketen joustaa, vaikka siihen ei aiemmin uskottu. Näihin kulutuksen säätelymahdollisuuksiin perustuu suurelta osin koko ruljanssi, millä laitokset pakotettiin vaihtamaan mittarit. Mittarien lukeminen on nyt lähes ilmaista ja sitä voidaan tehdä niin tiheään kuin halutaan.

Mitä sitten vanhan suorasähkölämmitystalon omistaja voi tehdä?
Voi uusia suorasähkölämmityksen 2010-luvun tekniikkaan: uudet tehokkaammat patterit, uudemmat kodin sähkölaitteet ja valaistuksen ja hankkia kokonaan uudenlaisen kulutuksen säätelyjärjestelmän, joka seuraa sähkön hetkittäistä kulutusta ja rajoittaa kalliimpana aikana. Näillä päästään ehkä noin kolmannesta pienempään rahankuluun, mutta takaisinmaksuaika on armottoman pitkä. Näin vanhalle ukolle liian pitkä ja sähkön kanssa ollaan tiukasti naimisissa.

Ilmalämpövekottimet kannattaa säästömielessä unohtaa, etenkin kun sähkön hinnat tästä vielä nousevat.

Nyt on muodissa rakentaa maalämpöjärjestelmiä. Hyvin toteutettuna se on sähkölämmitystä edullisempi, mutta takaisinmaksuaika on kohtuullisen pitkä. Maalämmöllä sähkölasku vain puolittuu ja sen rakentaminen on tyyristä hommaa. Oltaisiin edelleenkin naimisissa yhä kalliimmaksi tulevan sähkön kanssa. Maalämmössä on säädön merkitys suuri. Jos se ei ole kohdallaan, voi talo olla epämiellyttävän kuuma tai kylmä ja sähköä kulua enemmän.

Jos sinulla on mahdollisuus kaukolämpöön, älä mieti muita vaihtoehtoja. Pääset kertaheitolla kiinni varmaan, turvalliseen ja aina hamaan tulevaisuuteen edulliseen energiamuotoon. Takaisinmaksuajasta tulee lyhyempi ja sähkölaskusta pieni. Edellyttää, että taloon ei jää yhtään sähköllä toimivaa lämmityslaitetta. Ilmastoinnin sähköllä toimiva jälkilämmityspatteri voi alkaakin pitämään huolen talon lämmityksestä ja sähköä kuluu, mutta kaukolämpöä ei. Näinkin on käynyt ja se voi tapahtua myös maalämpötalossa.

Yksi tulevaisuuden lämmitysmuoto maaseudulla kaukolämpöverkkojen ja maatilojen hakelämmitysten ulkopuolella on paremman luokan puupolttokattila, eli keraaminen käänteispalokattila automatiikkoineen ja varaaja lisättynä tehokkaimmilla aurinkokeräimillä, eli tyhjiöputkikeräimillä. Sähkö on siinä pakollinen varmistus, että talo pysyy aina sulana. Näitä on jo rakenneltu erilaisina versioina, myös tänne Sallaan. Sanovat sitä hybridilämmitykseksi ja sitähän se onkin.

Patteriverkosto on syytä olla ns. matalalämpöverkosto tai lattialämmitys. Verkoston säädöt on tehtävä kunnolla. Muuten hyödyt jäävät sen takia heikoiksi hyvästä järjestelmästä huolimatta.

Selvitän tätä vaihtoehtoa omaan talooni Saijalla. Motivan tietojen pohjalta voi sanoa, että vanhanaikaiseen jatkuvasti tulilla pidettävään isoja pölkkyjä polttavaan kitupolttokattilaan nähden puun kulutus on puolet pienempi. Tämä on myös kattiloita myyvän asentajan käsitys. Vahaa kattilaa voi käyttää myös tehokkaammin kertalämmitteisenä varaajan kapasiteettia paremmin hyödyntävänä, mutta siihenkin nähden keraamisen kattilan kulutus on kolmasosaa pienempi.

Aurinkopaneeli leikkaa Motivan mukaan vielä kolmasosan siitäkin pois. Eli ollaan aika pienessä puunkulutuksessa. Puolisen vuotta pitää jatkuvasti lämmittää ja toinen puoli huilaillaan pitkälti auringolla.

Käyttäjäkokemukset keraamisista kattiloista ovat todella hyviä. Kattila on vanhoihin kattiloihin nähden huoleton ja yksinkertainen käyttää. Sytytetään ensimmäisessä vaiheessa pienellä puumäärällä ja ladataan halot syntyneen hiilloksen päälle ja annetaan automatiikan hoitaa loput. Kun tuli loppuu, sulkee automatiikka kattilan automaattisesti. Pakkasaikaan lämmitys on tehtävä kerran päivässä, lauhalla harvemmin.

Kitupolttokattilan päästöt ovat haitallisia, mutta keraamisessa ne ovat pienet. Sähkölaskut putoaisivat suorasähköön nähden rajusti, neljäsosaan. Takaisinmaksuaika sähköön verrattuna on laskennasta riippuen muutamia vuosia, sähkön hintojen noustessa vieläkin vähemmän.

Tämän lisäksi on puu minulle metsänomistajana melkein ilmaista roskapuuta. Pihalle tuonti ja pilkkominen edelleenkin maksavat, mutta aika vähän puun energiasisältöön nähden. Sen arvo sähkön hinnoilla on moninkertainen laatutukin hinta, tulevilla hinnoilla kymmenkertainen. Siinäpä sitä on mistä väitellä!

2 kommenttia:

  1. Erkki, tolla postauksella osuit naulan kantaan. Siinä sulle miettimistä, ja koskee, ei ainoastaan sinua vaan muitaki joilla on suora sähkölämmitys, mikä on tänäpäivänä kaikkein kallein lämmitysmuoto. Mutta sinuna tutkisin puukattiloita hyvällä hyötysuhteella. Siitäki huolimatta, että kohta vihiriät kieltää senki, saastuttaa. Noihin aurinko ja tuulihommiin suhtautuisin hieman varauksella, ehkä jonain lisänä. Mutta aina tulee vastaan kustannukset ja millon ne maksaa ittensä takasi.
    Erkki, ei muuta ku rankamettään.
    Takalan Esa

    VastaaPoista
  2. Aurinko on lisä, mutta hyvä sellainen. Kesällä kun lämpöä tarvitaan vain veden lämmitykseen, niin silloin se riittää pitkälle.

    VastaaPoista