torstai 18. elokuuta 2016

Saijan karhut

Tiistaiaamuyöstä 16.8 tappoi karhu lampaan Myllyojan varteen Vaaranlenkin lähelle noin viisikymmentä metriä tiestä ja lähimmistä taloista.

Kolmen jälkeen alkoivat koirat rähistä viereisen talon sisällä. Antero Seppälä ja Kaarina Kilpimaa heräsivät ja laittoivat valot päälle. Aamulla löytyi Myllyojan takaa raadeltu ja osaksi syöty lammas. Muut lampaat vietiin pois ja Antero kiersi jäljelle opetettujen koirien kanssa paikan kauempaa Sarilammen puolelta. Koirat ilmaisivat jäljen ja se tuli raadolle. Karhu oli tullut jostain Sarilammen luoteispään kautta, ehkä Koppelojängän puolelta ja Sarivaaran tai Kukkuran kautta.

Paikallisena petoyhdyshenkilönä kävin Illalla tutkimassa paikkaa, valokuvasin raadon ja kiertelin ympäristössä jälkiä etsien. Varmaa jälkeä en löytänyt. Puhuin Anteron kanssa, että on kuin olisi kesken joutunut lähtemään. Ehkä valojen syttyminen ja koirien rähinä ajoi liikkeelle. Niskasta ja kyljestä oli syönyt ja toisesta etujalasta.

Lähetin valokuvat riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Hänniselle. Hän sanoi:
- Ei voi olla varma, mutta karhun tekosilta vaikuttaa ja kysyi lisäksi:
- Onko kyläläisille tiedotettu?
- On, mutta voin tiedottaa lisää, vastasin.
- Niin, eihän se ihmisille ole vaarallinen, mutta kuitenkin, hän vielä sanoi.

Vaaralan Tatu laittoi raadolle riistakameran siltä varalta, että karhu hakee yöllä lampaan.
- Jos se käy, niin ensi yönä se käy hakemassa, sanoin, mutta ei käynyt ja seuraavana päivänä raato vietiin pois.


Keskiviikkona 17.8 selvisi, että ainakin neljä lammasta lisää on mennyt. Kuitusen talon pihapiirissä olevasta lammashaassa tappoi karhu lampaan ja haavoitti toista niin, että se oli lopetettava. Lännen suunnasta löytyi sammalikkoon painunut jälkijono, 
eli Sarilammen päästä, niin kuin edellisenäkin yönä. Noin sadan merin matkalla oli useampi yhtenäinen jälkijono. Mittaus oli tietysti sammalikossa vaikeaa, mutta etutassun leveys oli 16,5 cm.

Alimaisen lammashaassa, harjun ja Lemmenkujan välissä aidan itäpäässä tappoi karhu lampaan. Läheisen kummun rinteeltä löytyi makuusija, iso marjapaska ja useita jälkijonoja eri suunnista. Etutassun anturan leveys oli 14 cm.

Hihnamaasta noin kolme kilometriä kylästä pohjoiseen mitattiin kohtalaisen tuore 14 cm jälki mullikosta.  Tallensin havaintotiedot riistantutkimuslaitoksen TASSU- suurpetohavaintojärjestelmään. Yksi tappopaikka ja toinen vielä epäselvä tapaus jäi tutkimatta, kun tuli hämärä.


Alimaisen lampaat siirrettiin aivan talon viereen ja aidan viereen pysäköidyn traktorin radio jätettiin auki, niin että ääni kuuluu lammashaassa, vähän niin kuin pelokkeena karhuille.

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja seurasi tilanteen kehittymistä. Hän oli käynyt läpi tuoreet havaintotiedot ja olimme yhteydessä torstaiaamuna. Hän esitti:

- Teijän kannattaa nyt suunnitella ennen lauantaita, miten kannattas tehä. Siinä on nyt mahollisuuksia onnistuakkin. Kun hyvin suunitteletta, niin tulostakin voi syntyä. 
- Eikö teijän kannattis sitä vähän yhessä suunnitella?

Keskustelin asiasta muiden metsämiesten kanssa ja päätimme koota ryhmän ja aloittaa mietinnän. Lauantai-aamuna pitäisi olla selvää, mitä ja miten tehdään.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Tenniön takana Harjuojalla on lampaita kadoksissa. Torstaina alkoi tulla lisää tietoa. Löydettiin kolme karhun tappamaa lammasta ja kaksi on kadoksissa. Jos ne olisivat hengissä, olisivat ne lauman mukana. Eli nekin ovat hyvin todennäköisesti raatoja, mutta niitä ei ole vielä löydetty.


Maaseutuviranomainen on omalta osaltaan tarkastanut jäljet sitä mukaa, kun on uusia raatoja löytynyt.

Lammashaasta koilliseen Haapasuannonmaata ja Leviänkonelon aapaa kohti meni karhun polku, jota pitkin se on kulkenut useamman kerran. Etutassun leveys oli 14 cm. Se on jäljeltään samankokoinen, kuin Alimaisen aitauksessa käynyt karhu. Sattaa olla sama tai eri karhu.

Karhun päivämakuupaikka lienee jossakin kummussa Maltion niemessä. Ehkä tiistain vastaisena yönä se tappoi lampaat ja osan on syönyt. 


Kylän asutuksen sisältä on tänä kesänä kirjattu neljä karhuhavaintoa ja lähialueelta lisää. On isojälkinen ja vähän pienempijälkinen karhu ja ehkä useampi samankokoinen. Uutta on se, että karhut kuljeskelevat yöllä keskellä kylää puistikoiden ja maaston suojassa. 

Saijan lammastappio karhujen tappamana on tällä hetkellä ainakin kymmenen kappaletta. Mikä on hirvitappio ja onko muuta eloa mennyt?

Karhut ovat tulleet jostakin ja ovat matkalla johonkin talvipesän paikalle. Näin syksyllä se on ahmatti. Se syö marjoja ja muuta metsän ruokaa ja tappaa välillä myös eläimen ja syö sen. Jotkut niistä oppivat käymään lammaslaumoissa, aivan kylän keskelläkin. 

Kylläisenä se lepäilee jossakin kummussa. Mihin se sen jälkeen menee, vai meneekö mihinkään, ei voi tietää. Johonkin suuntaan se kuitenkin lähtee. Pidetään peukkua, että joku lammaskarhuista tulisi myös karhumiesten, tai naistensaaliiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti