sunnuntai 13. elokuuta 2017

Takaisin kotiin - Eilan evakkomatka

Saijalaiset vietiin syksyllä 1944 evakkoon Kälviälle. Eilan perhe asui Ensti Jylhän talossa. Kevättalvella 1945 suunnittelivat Tennes-Matti ja Sussu-Vappu paluuta kotikonnuille Saijalle.

Nelivuotias pojantytär Eila, joka oli syntynyt Ylitorniolla talvisodan evakkoreissulla, halusi ukin ja mummin matkaan. Vanhempi Aili jäi Kälviälle, kun hän oli mennyt siellä kouluun.

Juna pysähtyi tullessa Oulussa odottamaan vastaan tulevaa junaa. Lähellä oli elokuvateatteri, jonne Tennes-Matin porukka meni. Siellä he näkivät filmin "Laulu tulipunaisesta kukasta".

Saijalle oli tehty pieni neliseinäinen väliaikainen mökki, johon väki asettui talveksi asumaan. Myös elukoille oli rakennettu suoja. Oli lehmä ja yksi mullikka sekä Urpo-ruuna.

Eila kulki Poikkilassa joen takana Irman luona. Siellä hän sai leikkiä ikäistensä kanssa. Irman äiti Mirjami oli lempeä-ääninen vankka pyöräkkä nainen. Hän sanoi vienolla äänellään: "Eila. Tule sinä keittiöön kahville".

Polku kulki Lammas- ja Autiokosken välistä joen yli. Eräänä iltana Eila viipyi niin myöhään, että alkoi hämärtää. Kun Eila ylitti jokea, tuli Hannes setä Törmäsen kujaa alas. Eila ajatteli, että nyt se on vihainen.

- Jo me ootettihin sinua, Hannes tiukkasi.
- Miten se niin myöhään olet jääny.

Eila säikähti, mutta Hannes ottikin Eilan syliin ja kääntyi kotia kohti. Ei se ollutkaan vihainen.

Äiti ja isä tulivat seuraavana kesänä ja äidin mukana oli seitsemän viikon ikäinen Mikko, kolmevuotias Olli ja vanhempi Aili.

Kun uusi talo oli saatu valmiiksi, asui Tiihosen väki pikkupirtissä talven. Eila lähti koulutielle uudesta talosta. He saivat Ailin kanssa nukkua vintillä rankisessa.

Kerran jyrisi kova ukonilma ja räsähti talon sähköjohdossa. Eila säikähti, että osuiko se äitiin joka nukkui pirtissä ja hiippaili katsomaan. Ei ollut pirttiin tullut.

Tennes-Matti kävi sodan jälkeen ostamassa uuden hevosen, Vuokko tamman, Ensti Jylhältä Kälviältä. Vuokko oli "viriä" hevonen.

1 kommentti:

  1. Hyvä, kirijotteleha lisää ettei pääse kynä tylsyyn. Vai sanotahanko nykyaikana ettei pääse tietokonehen näppylät kuivumaha.

    Takalan Esa

    VastaaPoista